Nijemci nagradili istarski pršut Pršutane Jelenić

Nijemci nagradili istarski pršut Pršutane Jelenić

Sa zlatnom medaljom kakvu je ovih dana osvojila pršutana Jelenić za svoj certificirani istarski pršut, vrata njemačkog tržišta bila bi im širom otvorena, kada bi ih to zanimalo. Međutim, braću Luku i Paola Jelenića izvoz u Njemačku ne zanima, barem zasad.

Istarski pršut pršutane Jelenić iz Svetog Petra u Šumi nagrađen je zlatnom medaljom za kvalitetu na međunarodnom ocjenjivanju pršuta i kobasica koje je u Frankfurtu provela vodeća njemačka tvrtka za ocjenjivanje prehrambenih proizvoda DLG. Ova tvrtka ocjenjivanja ne provodi u sklopu nekog sajma ili manifestacije (iako sama organizira više sajmova i festivala hrane i u Njemačkoj i u drugim zemljama), već rezultati njenih ocjenjivanja služe kao servisna informacija uvoznicima i trgovcima prehrambenim proizvodima. Drugim riječima, dobra ocjena na DLG testiranju jamči tržišni uspjeh nagrađenom proizvodu.

 

Potvrda kvalitete

Sa zlatnom medaljom kakvu je ovih dana osvojila pršutana Jelenić za svoj certificirani istarski pršut, vrata njemačkog tržišta bila bi im širom otvorena, kada bi ih to zanimalo. Međutim, braću Luku i Paola Jelenića izvoz u Njemačku ne zanima, barem zasad. Zanima ih imati potvrdu kvalitete svoga proizvoda koja će motivirati njemačke kupce kada kao turisti dođu u Istru i tu se namjere na proizvode pršutane Jelenić.

Prije tri godine istarski pršut pršutane Jelenić sa zaštićenom oznakom izvornosti prvi je put dobio neko veliko njemačko priznanje: na Međunarodnom sajmu mesa, mesnih proizvoda i opreme za preradu mesa Suffa u njemačkom gradu Stuttgartu nagrađen je zlatnom medaljom, osvojivši maksimalno mogućih 50 bodova. “Stavili smo diplomu sa Suffa sajma u naš prodajni prostor tek toliko da se pohvalimo prijateljima, ali iznenadili smo se kada su njemački kupci, kojima je Suffa sajam očigledno jako dobro poznat, izuzetno pozitivno reagirali i vidjevši diplomu poželjeli kušati i kupiti proizvod koji je takvo priznanje zaslužio”, pripovijedaju Luka i Paolo Jelenić. Nakon tri godine poslali su svoj pršut na još jedno njemačko ocjenjivanje, ali ovaj put sasvim drukčijeg tipa, kako bi dobili neku vrstu vanjske, nezavisne potvrde da i dalje imaju dobar proizvod te da su na dobrom putu što se tiče ukusa njemačkih potrošača.

 

Oznaka izvornosti

Zlatnom medaljom nagrađeni istarski pršut nositelj je europske zaštićene oznake izvornosti, što znači da je cjelokupna njegova proizvodnja bila kontrolirana i nadzirana. Svinjski butovi stigli su od tvrtke Boso iz Vinkovaca, koja tovi svinje prema proceduri propisanoj za proizvodnju istarskog pršuta, također uz nadzor certifikacijskog kontrolnog tijela, tvrtke Biotechnicon iz Zagreba. Svježi butovi u pršutanu su ušli u studenom 2018. godine, a u Frankfurt su zreo pršut poslali u veljači ove godine, prije nego su nastupila ograničenja zbog korona-krize. O rezultatima ocjenjivanja obaviješteni su prije nekoliko dana, kada im je stigla diploma i tablica s bodovima: opet su ostvarili maksimalno mogućih 50 bodova.

To što kažu da ih izvoz u Njemačku ne zanima naravno da zahtijeva dodatno objašnjenje. “Mi se želimo pozicionirati kao butik-proizvođači i biti poznati, ne po velikoj količini pršuta koju bismo proizvodili, nego po vrhunskoj kvaliteti naših pršuta, kaže nam Paolo Jelenić.

Inače, istarski pršut pršutane Jelenić ima sasvim lijepi i bogati “pedigre” s dosad osvojenim priznanjima: tri šampionska naslova na tinjanskom ISAP-u i niz zlatnih medalja na istoj manifestaciji, te zlatne medalje sa sajma pršuta u Sinju i s manifestacije Dani hrvatskog pršuta. U pogonu ove pršutane u Svetom Petru u Šumi godišnje se proizvede 1.500 komada pršuta, od čega je 500 certificiranih istarskih pršuta sa zaštićenom oznakom izvornosti, dok preostalih 1.000 necertificiranih pršuta na tržište izlazi s oznakom “Pršut Jelenić”. Osim kroz vlastitu maloprodaju, odnosno prodavaonicu na pulskoj tržnici, Jelenići svoje pršute prodaju i neposredno ugostiteljima širom Istre, ali i u Rijeci i Zagrebu te nešto malo restoranima u Italiji i Austriji. Od početka korona-krize prodaja im je, kao i svima drugima, gotovo u potpunosti stala, tek su nešto malo prodavali preko web-a, a nedavno su u svojoj pulskoj butigi uveli popust na pršut u povodu desete obljetnice svoje pršutane, koji će biti na snazi do kraja ovog mjeseca. Tijekom proljetnih mjeseci morali su propustiti niz sajmova i manifestacija na kojima su kanili predstaviti svoje proizvode, a najviše im je žao Vinistre na kojoj su premijerno namjeravali predstaviti novu eksperimentalnu seriju pršuta koji su dozrijevali u vinskom podrumu, obješeni iznad drvenih bačava s vinom.

Glas Istre, 22.05.2020

Podijeli ovaj članak