Sve proizvode Pršutane Jelenić možete kupiti na našem web shopu.

Istarska violina

Istarski pršut, oblika poput violine, trajni je suhomesnati proizvod dobiven od posebno birane pasmine teških svinja. Za Istarski pršut Jelenić potreban je poseban uzgoj svinja kako bi se zadovoljili strogi kriteriji i dobio premium proizvod.
Pri obradi se stoga skida koža, a ostavlja zdjelična kost, soli se ručno morskom soli uz dodatak papra i češnjaka te malo lovorova lista. Nakon toga kreće faza sušenja od četiri mjeseca, a zatim i dugotrajna faza zrenja, ovosno o težini buta, kako bi se dobio premium proizvod.

S koljena na koljeno

Nakon što su braća Luka i Paolo preuzeli pršutanu od roditelja Vande i Branka, oni su ti koji brinu da se obiteljska tradicija nastavi, proizvodeći vrhunske istarske specijalitete, ali i poneko moderno iznenađenje, stvarajući na taj način savršen spoj prošlosti i sadašnjosti koji se očituje u njihovim proizvodima.

Proizvodi s oznakom ZOI (Zaštićena oznaka porijekla) predstavljaju vrhunsku kvalitetu u europskoj proizvodnji hrane, a rezultat su specifične kombinacije ljudskih i okolišnih čimbenika karakterističnih za točno određen geografski prostor, u ovom slučaju istarski poluotok. Faza proizvodnje, obrade i pripreme odvija na definiranom zemljopisnom području i u skladu sa strogim proizvodnim propisima.
Propise donosi Europska unija,a sve zbog njihovog očuvanja, propisujući niz posebnih normi koja štite potrošače i pružaju proizvođačima konkretne instrumente kako bi bolje identificirali i promovirali proizvode s određenim karakteristikama i zaštitili ih od nezakonitih praksi.

Istarski pršut je hrvatski autohtoni proizvod zaštićen oznakom izvornosti na Europskoj razini, prema EU standardima. Jedino pršut koji u potpunosti poštuje propisani tijek proizvodnje i ocijenjen je pozitivnom ocjenom od strane certificirane institucije, biva označen žigom kao garancijom kvalitete i tradicije.
Istarski pršut je proizvod od svinjskog mesa bez nogice, kože i potkožnog masnog tkiva sa zdjeličnim kostima, suho salamuren morskom soli i začinima, sušen na zrak, bez dimljenja, najmanje godinu dana. Odlikuje se posebnom aromom, blagim, umjereno slanim okusom, te mirisom na osušeno zrelo svinjsko meso i začinsko bilje. Područje proizvodnje „Istarskog pršuta“/ „Istrskog pršuta“ obuhvaća dio područja istarskog poluotoka (slovenski dio Istre i Istarsku županiju), u koji nisu uključeni otoci.

Udruga proizvođača istarskog pršuta i drugih proizvoda od svinjskog mesa
Pokrenuta 1998. godine od strane registriranih proizvođača istarskog pršuta, Udruga je nositeljica proizvodnih i promotivnih aktivnosti, zaslužna je za pokretanje procesa oznake zaštite izvornosti, organizaciju manifestacije Internacionalni sajam Istarskog pršuta u suradnji s Općinom Tinjan, ali i garancija ozbiljnosti kvalitete u proizvodnji istarskog pršuta.

Otkako je prije nekoliko godina naziv udruge proširen čime je omogućeno da članovi postanu i ostali proizvođači suhomesnatih proizvoda, broj članova udruge narastao je na dvadesetak.

Naši proizvodi

Sve proizvode Pršutane Jelenić možete kupiti na web shopu, u samom objektu u Sv. Petru u Šumi ili u maloprodajama na tržnici u Puli ili u drugim specijaliziranim delikatesnim trgovinama.

Dostava u HR i inozemstvu

Dostava u roku od 24 h

Proizvodi vrhunske kvalitete

You've just added this product to the cart: